2012. április 15., vasárnap

2012-s HITELEK....

Kamattámogatott Lakáshitel Kalkulátor 2012 várható értékei


A kormány 2012. 03. 06-án elfogadta a Kamattámogatott lakáshitelről szóló törvényt. Megkérdeztük partner bankjainkat, hogy mikorra és milyen kamatok várhatók az új konstrukcióban?

Az általános vélemény az volt, hogy a konstrukciók kidolgozása folyamatban van és még néhány hét amíg el lehet indítani az első Kamattámogatott lakáshitel konstrukciót.

A kamattámogatott lakáshitel részletes feltételeiről bővebben

Annyi információt azért már sikerült kapnunk a banki partnereinktől, hogy közzétehessük támogatott lakáshitel kalkulátorunk várható adatait. Az alábbi táblázatban foglaltuk össze:

Kamattámogatott lakáshitel Kalkulátor 2012 várható értékei

Kamat: 7%

10 év

15 év

20 év

25 év

6.000.000

58 050

44 900

38 765

35 300

10.000.000

116 100

89 800

77 530

70 600

Eltérő hitel összeg esetén az értékek szorozhatóak.

Amennyiben szeretne elsőként értesülni az első konkrét kamattámogatott lakáshitel konstrukciókról, akkor írja meg nekünk e-mailben a kazi@rosehillconsult.hu címre.

Kérjen személyes konzultációt: Kazi Károly 30-984-1144

Újra igényelhető a kamattámogatott lakáshitel.

Új és használt lakás vásárlására, korszerűsítésre, késedelmes vagy felmondott jelzáloghitellel terhelt lakás vásárlására, a hátralékos adós általi kisebb lakás vásárlására, illetve a deviza jelzáloghitel kiváltására felvett kölcsönök után vehető igénybe a jövőben az otthonteremtési kamattámogatás, az erről szóló kormányrendelet a legutóbbi Magyar Közlönyben jelent meg.

A legfeljebb harmincmillió forintos lakásra maximum tízmilliós hitel után lehet kamattámogatást igénybe venni. A kamatkorlát kemény, hiszen egy átlagos forintkölcsön már nem támogatható

Egy ember csak egyszer

Kamattámogatás csak olyan új lakás vásárláshoz vehető igénybe, amely 2010 január 1. után kapott használatbavételi engedélyt, illetve ha ilyennel még nem rendelkezik, akkor az építési engedély dátuma későbbi 2010. január 1-nél. Egy személy egy alkalommal vehet igénybe ilyen támogatást. A rendelet azonban csak azt követően lép hatályba, hogy azt az Európai Bizottság jóváhagyta.

Aki új lakást épít, annak a bekerülési költség 70 százalékáról kell számlát felmutatnia, ha bontott anyagot is használt, a bekerülési költség 20 százalékáig – a felelős műszaki vezető igazolásával – az is beszámítható. Számla csak igazoltan működő cégtől fogadható el. Ugyanezek a szabályok a korábbi lakásfinanszírozási rendeletben is szerepeltek.

Felső korlát

Az új lakásra felvett hitel támogatásának feltétele, hogy a lakás – áfával, de telekár nélkül – ne kerüljön többe 30 millió forintnál. Ekkor a támogatás legfeljebb 10 millió forint hitel után jár. Használt lakás vásárlása vagy felújítása után akkor jár támogatott hitel, ha a vételár, illetve a költség nem több 15 millió forintnál. Ekkor a támogatott hitel 6 millió forint lehet.

Szintén jár támogatott hitel a 180 napon túli törlesztési késedelemben lévő, vagy felmondott kölcsön mögött – fedezetként – lévő . lakás vásárlásra A lakás értékét ekkor a bank állapítja meg, és a vevő akkor kaphat támogatott kölcsönt, ha a forgalmi érték Budapesten és a megyei jogú városokban nem több 15 millió, más településen pedig 10 millió forintnál. A támogatott hitel az első esetben 10, a másodikban 7 millió forint lehet.

A kedvezményes kamatozás

A hátralékos adós is kaphat ilyen hitelt, ha legalább komfortos, kisebb lakást vásárol. Az alapterületre kisebb lakásnak olcsóbbnak is kell lennie, mint amilyet elhagy az adós, viszont az energetikai minősítési osztálya nem lehet rosszabb annál. A devizahitel kiváltására felvett kölcsön után is jár támogatott hitel, amennyiben a forintra váltott hitel 25 százalékát a bank elengedi. A lakás forgalmi értéke azonban nem lehet több a fővárosban 20 millió, másutt 15 millió forintnál, és az adósnak az adott lakásban kell – legalább egy gyermekkel – élnie.

A kamattámogatást akkor adja az állam, ha a bank a rendeletben előírt kamatnál nem magasabban határozza meg a hitelkamatot. Például az egy évig állandó kamatozású kölcsönnél a kamat nem haladhatja meg a 12 hónapos diszkont kincstárjegy átlaghozam 3 százalékponttal növelt mértékét.

Ez a december végi állapot szerint – a másodpiaci referenciahozam alapján – 10,95 százaléknak felel meg, miközben az MNB novemberi statisztikája azt mutatta, hogy az új, lakáscélú forinthitelek átlagkamata 11,20 százalékra nőtt. A kamattámogatás a futamidő első 5 évére jár, és évenként csökken. Például új lakás vásárlásakor és legfeljebb két gyermekig az első évben 60 százalék, míg ettől több gyermek esetén 70 százalék a támogatás. A támogatás az ötödik évben – az előbbi sorrendben – 40, illetve 50 százalékra csökken.

Nem példa nélküli

A lakáscélú kamattámogatás egyébként nem példa nélküli Európában: bár az állam jellemzően szociális bérlakásokkal segít a rászorulókon – így például Hollandiában a teljes lakásállomány 35 százaléka szociális bérlakás -, több országban is előfordul a magyarhoz hasonló kamattámogatás. Finnországban az 1940-es évek óta költ erre az állam, Lengyelországban pedig 2007 óta biztosítanak támogatott hiteleket a középosztálybeli családoknak lakásvásárlásra – a rendszer ugyanakkor 2009-ben csak 5 milliárd forint körüli összeggel terhelte meg az állami büdzsét.




Milyen dokumentumok kellenek a kamattámogatott lakáshitelhez?


Lakásvásárlási hitelhez szükséges dokumentumok listája:
- Személyi igazolvány – fénymásolat, aláírva
- Lakcímkártya – fénymásolat, aláírva
- Adókártya- fénymásolat, aláírva
- Bankszámla kivonatok utolsó 3 hó – eredeti
- Biztosítási kötvény és csekk vagy folyószámla másolat
- Munkáltatói igazolás
- Az ingatlan alaprajza és HRSZ-a
- Tulajdoni lap – a bank kéri le
- Térkép szelvény- csak családi ház esetén – a bank kéri le


Költségek:
- Értékbecslés – 30e
- Tulajdoni lap – 4e
- Földhivatali bejegyzés díj -12e
- Közjegyző- 30-60e
- Ingatlan biztosítás – 5e

A SZOCPOL ÚJ SZABÁLYAIRÓL,A KÖVETKEZŐ OLDALON...